Een granito vloer kopen

Een vloer is allesbepalend voor de sfeer in huis, het is dan ook erg belangrijk prioriteit te geven aan een mooie vloer. Er zijn veel verschillende soorten vloeren, dit maakt het soms maar moeilijk een vloer te kiezen. Misschien verschillen jij en je partner ook nog van smaak, dan wordt het helemaal lastig. Als je een flink budget vrij maakt heb je veel opties in vloeren, je kunt zelfs zelf vloeren samenstellen. Dit kan perfect bij een granito vloer. Je kunt bijvoorbeeld een mozaïek vloer laten maken, dit kost echter wel veel geld. De granito vloer is al jaren erg populair in Nederland. In de jaren 30 was de granito vloer bijvoorbeeld al helemaal niet weg te denken uit de samenleving. In dit artikel wordt de granito vloer verder toegelicht.

Wat is een granito of terrazzo vloer?

Een Granito ofwel terrazzo vloer is een gietvloer welke is gemaakt van marmer, graniet en een bindmiddel. Dit bindmiddel kan bijvoorbeeld cement zijn. Oorspronkelijk komt deze vloer uit Italië, de Italianen hebben deze vloer in ook geïntroduceerd in andere Europese landen. De Granito vloer zie je terug in veel restaurants, hotels en banken. Dit komt door de duurzaamheid van de vloer. Het is een slijtvaste vloer welke eenvoudig is schoon te maken. Verder heeft het ene unieke en luxe uitstraling. Het enige nadeel aan een granito vloer is de prijs. Het kost erg veel geld deze te laten plaatsen omdat het ontzettend arbeidsintensief is. Meestal kost het leggen enkele dagen tot een week, dit hangt af van het oppervlakte en de arbeidskracht.

Waar moet je op letten bij het aanleggen van een granito vloer?

Het is ontzettend belangrijk dat de ondervloer vormvast een draagkrachtig is, een granito vloer is namelijk erg zwaar. Een betonnen vloer functioneert prima als ondergrond. Het is van uiterst belang dat de kwaliteit van de ondergrond goed is, een granitovloer kan geen krimp en of uitzet spanningen opvangen. Wanneer de ondergrond niet geschikt is voor de granitovloer kan deze gaan scheuren, om dit te voorkomen wordt er regelmatig glasvezel gebruikt. Er zijn veel vloeren die niet voldoen aan de eisen om als ondergrond te functioneren. Deze vloeren moet je dan ook zeker niet gebruiken: houten vloeren, anhydriet vloeren, tegelvloeren en oude terrazzovloeren. Twijfel je over de ondergrond? Laat hier een specialist naar kijken. Een granito vloer is lastig te verwijderen, denk dus goed na of je deze vloer wel op langere termijn wilt gebruiken.

Hoe onderhoud ik een granito vloer?

Nadat je een dure vloer hebt laten uitleggen wil je hier waarschijnlijk goed voor zorgen, een nieuwe auto blijf je immers ook onderhouden! Nadat de vloer is gelegd zal het desbetreffende bedrijf de vloer impregneren of coaten met een beschermmiddel. In de eerste weken zal de vloer lichtgrijs drogen, je kunt de vloer zijn glans teruggeven door met neutraal schoonmaakmiddel te schrobben. Let op! Gebruik nooit zure schoonmaakmiddelen zoals antikal of azijn omdat deze zure stoffen kunnen gaan reageren met het marmer, graniet en het cement in de vloer. De vloer dient direct te worden schoongemaakt wanneer er gemorst wordt met wijn, koffie en/of andere dranken.